Suiker en alcohol

Suiker en alcohol

Lhoist levert hoogwaardige kalksteen voor de suikerproductie uit riet en bieten, aangezien dit proces koolstofdioxide vereist. Kalk werkt als een klaringsmiddel voor sap van suikerriet en -bieten bij de productie van witte suiker. De kalk kan ook toegevoegd worden tijdens het wassen van het suikerriet om het afvalwater te zuiveren.

Op de markt voor suiker en alcohol wordt kalkmelk gebruikt om sap te behandelen en suikerriet te wassen.

Wassen van suikerriet

Bij het wassen van suikerriet corrigeert kalksteen de pH van het water. Dit is noodzakelijk omdat suikerriet zuur is.

 

Voor meer informatie : Chemicaliën

Sapbehandeling

Onbewerkt sap dat is geëxtraheerd door mengwalsen is onzuiver en dient gezuiverd te worden om vaste deeltjes te verwijderen. Zuivering omvat onder meer de vorming van precipitaten via de reactie van kalk met stoffen die in het sap zitten. Zwavel elimineert kleurstoffen.

Kalkmelk maakt de uitvlokking van colloïdale deeltjes makkelijker, verhoogt de pH tot 6,8 - 7,0 en stimuleert de vorming van calciumzouten van het natuurlijke zuur van het sap. Na sedimentatie in het bezinkingsbekken binden deze zouten andere onzuiverheden uit de suspensie. Het is het beste om het zuiveringsproces uit te voeren als de definitieve pH bijna neutraal is, zodat de sucrosemoleculen behouden blijven.