Glas

Glass

Glas

Glas is een milieuvriendelijk product voor de bouw, voor verpakkingen en voor technologische toepassingen. Glas wordt gemaakt van kwartszand, natriumcarbonaat en kalksteen en/of dolomiet. De oxiden van deze natuurlijke mineralen vormen het glas, maken het vaster en verbeteren de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen.

Kalksteen en dolomiet leveren de voor de glasstructuur noodzakelijke CaO-componenten voor glas door te fungeren als netwerkwijziger. MgO biedt extra voordelen tijdens het smeltproces. Het verbetert de eigenschappen van de smelt, zoals een lagere viscositeit en het voorkomen van kristallisatie en fysische weerstand. Lhoist voorziet de glasindustrie van specifieke producten van pure dolomiet en kalksteen met een zeer constante chemische samenstelling en deeltjesgrootte onder het merk Visucal® Deze mineralen en de oxiden van deze producten worden in combinatie met de speciale CaO-producten gebruikt voor de productie van verschillende soorten glas. Een ander kalkproduct van Lhoist, Sorbacal®, is zeer efficiënt bij rookgaszuivering van glasovens.

Floatglas

Floatglas is een mechanisch stabiel glas, dat kan worden gesneden en verder verwerkt. Floatglas wordt gebruikt in de bouw, in autoruiten en voor zonne-energie. Het wordt gemaakt met het floatproces. De functie van CaO en MgO als structuurmodificator wordt aangevuld door maximaal 5% magnesiumoxide toe te voegen. Magnesiumoxide wordt geleverd als dolomiet en biedt een breder bereik van verwerkingstemperaturen, verlaagde smelttemperaturen van batches en verbeterde raffinagecondities. Dolomiet verhoogt de veiligheid van floatglas door verbetering van de glasweerstand tegen een natuurlijke of chemische aanval.

Verpakkingsglas

Verpakkingsglas wordt industrieel gebruikt, maar heeft ook alledaagse toepassingen, zoals voedselverpakkingen, farmaceutische en cosmetische flessen, water-/wijnflessen en het glaswerk waaruit we drinken.

Gebroken kalksteen, silica en soda zijn de drie basisingrediënten voor dit soort glas. Een gecontroleerd ijzeroxidegehalte en aangepaste korrelgrootte van het kalksteenproduct bieden consistente kwaliteit. Toevoeging van aangepaste hoeveelheden dolomiet helpt de kristallisatie te onderdrukken, sodaverbruik te verminderen en de floatcondities te verbeteren. Als bron van calcium en magnesium werkt dolomiet ook als vloeimiddel en als stabilisator.

Continue glasvezels

Continue glasvezels bieden vooral versterking van samengestelde materialen, zoals thermohardende harsen en thermoplastics. De productie van glasvezels vereist een uniforme glassmelt van de meest homogene en pure grondstoffen. Fijngemalen kalksteen, dolomiet en specifiek fijngemalen ongebluste kalk zijn standaard producten voor E-glass en ECR-glasvezel (e-glas met chemische weerstand). Inzet van fijngemalen ongebluste kalk is ideaal voor capaciteitsverhoging én verlaging van energieverbruik van smeltovens. In elektrische smeltovens voorkomen producten op basis van ongebluste kalk en dolomiet de vorming van CO2 op isoleringslagen en hete doorbraak in de ovendeken. Onze kaolienproducten worden ook gebruikt als een bron van aluminium in vezelglas.

Glasvezels voor isolatie

Glas- en minerale steenwol worden beschouwd als veilige, brandbestendige en passende isolatiematerialen voor het behoud van energiebsparing (afkoeling en opwarming) en bescherming tegen lawaai. De belangrijkste componenten in glasvezels zijn kwartszand en kringloopglas. Glaswol wordt geproduceerd door hoge-druklucht door een stroom gesmolten glas te blazen of door het te spinnen als een suikerspin. Kalksteen en dolomiet dragen CaO en/of MgO bij om de chemische samenstelling en de smelt- en fysische eigenschappen te optimaliseren. Onze producten op basis van dolomietkalk, dolomietkalksteen en kalksteen met een hoog calciumgehalte dienen als vloei- of stabilisatiemiddel. CaO en MgO verhogen de oppervlaktespanning van het glas en hebben een positieve invloed op de kwaliteit van glaswol.

Technisch glas

Technisch glas omvat producten zoals glas voor tv-schermen en computerbeeldschermen, glas voor verlichting (buizen en peertjes), optisch glas, glas voor laboratoria, borosilicaat en keramisch glas (kookspullen en huishoudelijke apparaten die tegen hoge temperatuur kunnen) en glas voor de elektronica-industrie (LCD-panelen). CaO en MgO spelen een kleine maar belangrijke rol, aangezien doorgaans andere glasvormende oxides worden gebruikt (borium, aluminium, enz.). We bieden goede, consistente en homogene Visucal® kalk en dolomiet voor de productie van technisch glas (smartphones, tv's, tablets enz.) van hoge kwaliteit.