Glas

Glass

Glas

Glas is zowel een eeuwenoud als een modern materiaal dat buitengewoon veelzijdig is wat betreft de toepassingen, zowel in het dagelijkse leven als in high-techproducten.

Vlakglas en verpakkingsglas worden hoofdzakelijk gemaakt als zogenaamd natronkalkglas van kwartszand, soda en kalksteen en/of dolomiet. De oxiden van deze grondstoffen zijn verantwoordelijk voor de chemische en fysische eigenschappen alsmede voor het glassmeltproces.

Glas is voor 100% recyclebaar. Samen met de primaire grondstoffen spelen verwerkte stukken herwonnen glas een belangrijke rol bij de glasproductie.

Verreweg de grootste hoeveelheid industrieel vervaardigd glas bestaat uit natronkalkglas. Zoals de naam al suggereert, spelen soda en kalk, samen met zand, een essentiële rol als componenten. Het meeste natronkalkglas bestaat voor 10 tot 15% uit CaO of CaO + MgO. In de praktijk wordt natronkalkglas gebruikt bij de productie van drankflessen, glazen potten voor voedingsmiddelen, eenvoudige drinkglazen en vlakglas. Kalksteen en dolomiet leveren in hoofdzaak de noodzakelijke CaO-componenten voor het glas. Met name dolomiet (MgO) heeft een positief effect op zowel het smeltproces als de eigenschappen van het glas.

Lhoist voorziet de glasindustrie van pure dolomiet- en kalksteenproducten met een zeer constante chemische samenstelling en deeltjesgrootte onder het merk VISUCAL®.
Tevens vormen onze SORBACAL®-producten, die zijn gebaseerd op gebluste kalk, beproefde additieven die effectief zijn bij de behandeling van rookgassen voor glassmeltovens doordat zij onder andere SO2 en HF verwijderen.

Glasvezels voor isolatie

Glas-, mineraal- en steenwol staan al meer dan 60 jaar bekend als isolatiematerialen tegen hitte, kou en lawaai. Minerale wol is gebaseerd op natuurlijke en lokale grondstoffen zoals kwartszand of basalt en het milieuvriendelijke gebruik van gerecycled glas. Het is het geprefereerde isolatiemateriaal in bouw en industrie. Het glas van steenwolvezels wordt geproduceerd door perslucht door een stroom gesmolten glas te blazen of door het glas te spinnen als een suikerspin. Kalksteen- en dolomietproducten worden toegevoegd om de gewenste eigenschappen van het gesmolten glas en de vezels aan te passen en te beïnvloeden. Afhankelijk van de samenstelling treden kalk- en dolomietproducten op als vloei- of stabilisatiemiddel voor het glas.

Technisch glas

Technisch glas omvat producten zoals glas voor tv-schermen en computerbeeldschermen, glas voor verlichting (buizen en peertjes), optisch glas, glas voor laboratoria, technisch glaswerk, borosilicaat- en keramisch glas (kookplaten en huishoudelijke apparaten die tegen hoge temperatuur bestand zijn) en glas voor de elektronica-industrie (LCD-panelen). CaO en MgO spelen een kleine maar belangrijke rol, aangezien doorgaans andere glasvormende oxiden worden gebruikt (borium, aluminium, enz.). Onze hoogwaardige en homogene Visucal® kalk- en dolomietproducten kunnen worden gebruikt voor de productie van technisch glas (smartphones, tv's, tablets enz.) van de allerhoogste kwaliteit.

Continue glasvezels

Textielglasvezels worden hoofzakelijk gebruikt voor het produceren van met glasvezel versterkte plastics (GRP). Deze plastics worden gebruikt in sectoren die variëren van transport (automobielindustrie, vliegtuigbouw, scheepsbouw) tot windenergie, elektronica en sportuitrusting.

De productie van e-glas en ECR (e-glas met chemische weerstand) voor continue glasvezels vereist zeer fijne, hoogwaardige en pure grondstoffen. Er wordt gebruikgemaakt van fijngemalen kalksteen- en dolomietproducten alsmede fijngemalen ongebluste kalk. Gecalcineerde kalk- en dolomietproducten, die speciaal zijn gebrand voor de productie van e-glas of ECR-glas, verhogen de prestaties en capaciteit van smeltovens voor glasvezels. In elektrische smeltovens voorkomen producten op basis van ongebluste kalk en dolomiet de vorming van ongewenste CO2-schuimlagen en hete doorbraak in de ovendeken. Lhoist biedt tevens kaolienproducten die worden gebruikt als een bron van aluminium in vezelglas.

Verpakkingsglas

Het gebruik van verpakkingsglas is absoluut essentieel in verpakkingen voor voedingsmiddelen, drankflessen en flessen voor farmaceutische en cosmetische producten. Het is gasdicht, inert en smaakloos, en biedt dus opimale condities voor dit soort verpakkingen. De individuele vorm en kleur van glazen flessen biedt tevens voordelen op marketinggebied.
 
Ondanks, of misschien wel dankzij, het feit dat grote hoeveelheden gerecycled glas worden gebruikt bij de productie van verpakkingsglas, zijn natuurlijke grondstoffen met een laag ijzergehalte en een consistente kwaliteit vereist bij de glasproductie. Naast kalksteen als bron van CaO, is tevens toevoeging van 1,8 tot 3,4% MgO uit dolomiet van voordeel gebleken bij de productie van verpakkingsglas aangezien het helpt de kristallisatie van het glas te onderdrukken en het verbruik van soda en raffinagemiddelen te verminderen. Bij verpakkingen die zwaar zijn en een complexe vorm hebben zorgt MgO voor verbeterde koeleigenschappen.

Floatglas

Tegenwoordig worden vlakglas hoofdzakelijk vervaardigd met behulp van floatglastechnologie, waarbij het gesmolten glas over een gesmolten tinbad wordt geleid. Hierdoor ontstaat vlakglas van hoge kwaliteit dat een reeks van toepassingen heeft in de bouw- en autosector. Met name wordt kleurloos vlakglas met een laag ijzergehalte gebruikt voor de productie van onder andere zonnecollectoren en dus voor het opwekken van zonne-energie. Vlakglas is een belangrijk designmateriaal in de moderne architectuur.  

Behalve kalksteen wordt tot 5% MgO uit dolomiet gebruikt in het mengsel voor vlakglas. Dit levert een hoge mate van processtabiliteit op, verbetert de viscositeit van het gesmolten glas en verhoogt de krasbestendigheid en chemische weerstand van het glas. De lagere calcinatietemperatuur van MgCO3 in de dolomiet en de vorming van mengfasen bij een laag smeltpunt resulteert eveneens in een verlaagd energieverbruik bij toepassing van dolomiet.