Bouwmaterialen

Bouwmaterialen

In de loop der tijd zijn bouwers het bindend vermogen van kalk gaan gebruiken voor verschillende soorten constructies: Romeinse tempels, kathedralen en bruggen. Tegenwoordig zijn kalkmortels nog steeds onderdeel van metselwerk en pleistermengsels voor buitenmuren. Kalk is ook een grondstof in moderne bouwmaterialen, zoals cellenbeton en kalkzandsteen. Deze materialen hebben uitstekende thermische, brandwerende en akoestische isolatie-eigenschappen en gebruiksvriendelijk, waardoor ze extreem populair zijn. Kalksteen en klei zijn belangrijke bestanddelen van bouw- en constructieproducten. Lhoist biedt een groot assortiment aan aggregaten en gemalen mineralen speciaal samengesteld om gebruikt te kunnen worden als vulstoffen en versnijders.

Tradical® is het wereldwijde merk van Lhoist voor bouwproducten en -diensten.

Mortels, stuc en pleister

Muurconstructie omvat het positioneren en bevestigen van bakstenen en blokken. Muren moeten onder andere tegen belasting, vervorming door klimaatcondities en trillingen bestand zijn. Tradical® zorgt dat mortels, stuc en pleister de vervormingen van dragende constructies goed aankunnen. Tradical® producten verbeteren ook hun gedrag op lange termijn en zorgt voor bescherming bij:

 • thermische cycli
 • lucht- en watervervuiling
 • weerstand tegen vocht
 • dampdoorlatendheid.

Uitstekende verwerkbaarheid maakt toepassing eenvoudig. Langere verwerkbaarheid na bereiding biedt flexibiliteit en minimaliseert verliezen.

De combinatie van Tradical® H (gebluste kalk) en wijnsteenzuur reguleren de reactiviteit en verhardingssnelheid van gipspleister op een kosteneffectieve manier. Dit is de enige manier om de werkbaarheid van gips in moderne beraping en bepleistering te garanderen.

Decoratieve afwerkingen met Tradical® -producten zijn attractief, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Ze bieden een natuurlijk zachte en opvallende uitstraling die het uiterlijk van een gebouw van anderen onderscheidt. Ze zijn tevens anti-allergeen. De kleurvarieteiten zijn onbegrensd.

Kalkzandsteen

We produceren een kalk van speciale kwaliteit voor kalkzandsteen. Er worden voornamelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt; een mengsel van kalk, zand en water wordt vooraf gevormd in drukpersen. Het resultaat wordt gehard in autoclaven onder stoomdruk bij temperaturen tussen de 160°C en 200°C. Kalk en kwartszand reageren om de stenen hun druksterkte te geven zodat ze een hoge belasting aankunnen. Kalkzandsteen heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.

Cellenbeton

Cellenbeton wordt gemaakt van kalk, cement, zand, gips en water. Aan deze componenten worden na homogenisatie aluminiumpoeder toegevoegd. Dit poeder werkt gasvormend, waardoor een schuimmassa ontstaat die gesneden en daarna gehard wordt in autoclaven. Cellenbeton is een lichtgewicht en gebruiksvriendelijk bouwmateriaal. Het heeft uitstekende brandwerende eigenschappen en een hoge thermische isolatiewaarde.

We produceren kalk met de exacte reactiviteitcurves die aansluiten op de grondstoffen en de processen die vereist zijn voor cellenbeton.

Bakstenen van klei en dakbedekking

Kalksteen wordt gebruikt bij het maken van kleiproducten zoals baksteen en tegels. Kalksteen regelt oxidatie en veroorzaakt lichte veranderingen in kleur en kleurpatronen.   

Keramische producten, tegels, sanitair

We leveren mineralen die essentieel zijn voor de productie van keramische producten, waaronder sanitair, porseleinen vloeren en muurtegels, porseleinen beeldjes en andere gebakken keramische objecten. Plastische klei is een van de twee belangrijkste componenten in een keramisch object. Deze klei speelt een cruciale rol in de vorming van 'groene sterkte' of 'plasticiteit'. Het dient ook om andere componenten te verbinden en maakt zelfs het bakken in de oven eenvoudiger. Kalksteen wordt gebruikt als vloeimiddel en voegt porositeit toe aan bepaalde keramische producten, zoals wandtegels.     

Cement en beton (aggregaten en vulstoffen)

Ons portfolio omvat een breed aanbod aggregaten en gebroken en gemalen mineralen. We hebben kalksteen vulstoffen ontwikkeld, die speciaal zijn samengesteld voor gebruik als gecertificeerde vulstoffen en verlengers. Hiermee worden de eigenschappen van cement en vliegas in voorgemengd beton, voorgestort beton en geproduceerd beton verbeterd. Op deze manier dragen we bij aan de ontwikkeling van ergonomisch beton dat trillingen en lawaai elimineert. Onze geraffineerde mineralen bieden unieke consistentie qua kleur en vorm. Tradical®-producten zijn algemeen verkrijgbaar en kunnen worden gebruikt als toevoeging aan cement om de verhardingssnelheid en de kwaliteit van het beton te bepalen.

Platen van vezelcement

Kalksteen fungeert als vulstof in zijplaten, bekledingsplaten en steunplaten van vezelcement. Kalksteen voegt stijfheid en sterkte toe aan de definitieve formulering en wordt door vele topproducenten gebruikt in plaats van vulstoffen op basis van silica die vaak wrijving veroorzaken. Tijdens de productie en installatie helpt gebruik van kalksteen ook de vorming van storend silicastof voorkomen.

roof_insolation.jpg

Isolatiematerialen

Lhoist ontwikkelt speciale, milieuvriendelijke bindmiddelen voor innovatieve toepassingen die beantwoorden aan de toenemende vraag van de samenleving. Tradical® Hemcrete® is een uniek bouwproduct met kalk dat een steeds grotere rol in duurzaam bouwen speelt, omdat het:

 • isolatiemuren en isolatielagen in vloeren en op daken creëert
 • koolstofdioxide neutraal is
 • een kostenefficient milieuvriendelijk, duurzaam en commercieel geschikt bouwmateriaal is
 • een natuurlijk ademend vermogen heeft dat het geschikt maakt voor nieuwbouw, restauratie en renovatie. 

Onze bouwmaterialen op basis van Tradical® bindmiddelen en duurzame aggregaten zorgen voor uitmuntende thermische eigenschappen om een gezonde leef- en werkomgeving te creëren

 

lui_9752.jpg

Restauratie van historische gebouwen

Gebluste kalk is ideaal voor de restauratie van historische gebouwen. De weerstand tegen veroudering van mortels op basis van kalk is terug te zien in gebouwen over de gehele wereld. Waarom is het het beste?

 • Kalk absorbeert koolstofdioxide (CO2) uit de omgevingslucht waardoor verharding van mortel optreedt.
 • De compatibiliteit met bestaande bouwmaterialen is essentieel voor de duurzaamheid van de renovatie.
 • Mortel en pleister waar kalk in is verwerkt, zijn flexibel waardoor het risico op scheuren van metselblokken wordt beperkt.
 • Kalkmortels beschermen de oorspronkelijke structuur tegen schuifkrachten en beschadiging.

Lhoist heeft de productie van kalkpleister, oorspronkelijk gebruikt voor traditionele toepassing, geïndustrialiseerd. Tradical® SLS 45 is direct klaar voor gebruik, kan goed worden opgeslagen en is dus uitermate geschikt voor restauratieprojecten.

paint_sls45.jpg

Verf

Lhoist heeft de productie van zeer geconcentreerde kalkmelk geïndustrialiseerd en daarbij alle voordelen van traditionele kalkmelk behouden. Tradical® SLS45 NP is een grondstof die is ontworpen voor verfsamenstellingen. Doordat het geen polymeren bevat is het perfect voor verfsoorten die alleen uit mineralen bestaan. Er vinden geen emissies plaats. Met een pH-waarde boven de 12 voorkomt dit product ook de groei van bacteriën en schimmels, zonder toevoeging van chemische biociden.

Tradical® SLS45 NP staat voor een nieuwe generatie van industriëel kalkmelk voor historische en moderne bouwwerken.

Dakbedekking met asfalt

Kalksteen is een vulstof voor dakpannen op basis van asfalt of met een kern van vezelglas of organische materialen. Constante kwaliteit, een hoog calciumgehalte en lage gehalten aan silica en magnesium zijn cruciaal voor het bereiken van de juiste sterkte van het eindproduct. De deeltjesgrootte van kalksteen wordt strikt gecontroleerd voor een constante viscositeit van het eindproduct en een maximale belastingssterkte. De oppervlakte-eigenschappen van de kalksteendeeltjes zijn daarnaast belangrijk om te voorkomen dat de vluchtige oliën geabsorbeerd worden door de vulstof, hetgeen viscositeit negatief zou kunnen beïnvloeden.

Onze vulstoffen hebben een bewezen hoge kwaliteit en worden al meer dan 50 jaar gebruikt bij de productie van dakdekkingsmaterialen. Kalksteenmeel van speciaal geselecteerde grondstofvoorkomens en een nauwgezet productieproces resulteren in een hoogwaardig product met een uitstekend bindend vermogen en opaciteit. We hebben verscheidene octrooien voor geavanceerde dakbedekkingskorrels en vulstoffen.